• Benedikte Blokkebak
  • Ansøgning / CV / Jobsamtale / Jobsøgning /

Måske har du tidligere læst vores artikelserie om “gode råd til jobsøgning” på vores blog, hvor vi har givet vores råd til et godt CV, en god ansøgning og en vellykket jobsamtale. I denne artikel vil vi modsat råde dig til, hvad du absolut ikke skal skrive i dit CV, hvis du vil have en chance for at lande drømmejobbet!


Hos WolterJohannsen læser vi dagligt rigtig mange CV’er igennem. I 2019 havde vi eksempelvis næsen nede i ikke mindre end 2100 CV’er. Derfor har vi også stor erfaring med at spotte, hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer i det famøse curriculum vitae. Undersøgelser viser, at det i gennemsnit kun tager to minutter at læse dit CV igennem (Rekrutteringsanalysen 2017). Derfor er det vigtigt, at det sidder lige i skabet. Så læs med her, og få vores råd til hvordan du undgår de værste CV-fælder.

1. Ingen kronologi

Når vi modtager dit CV, er det første vi ser dit layout. Undersøgelser viser, at et uoverskueligt layout på CV’et er én af de tre mest sete fejl (Rekrutteringsanalysen 2018). Derfor er det vigtigt, at det er overskueligt. Du skaber overblik ved at bruge forskellige skriftstørrelser i overskrifter, underoverskrifter og bullets. Hvis du mangler inspiration, er der mange guides til opsætning af CV på nettet, og der findes en række CV-skabeloner online og i Word. Det er også vigtigt, at dit CV er bygget op efter en naturlig rækkefølge med de nyeste erfaringer først. Det vil sige, at du opsætter CV’et så din seneste erhvervserfaring og/eller uddannelse står øverst. Ved at benytte denne model undgår du også, at dit job som avisdreng eller opvasker står øverst på dit CV.

2. Dit CV fylder en roman

Hvor langt dit CV er, afhænger selvfølgelig af din alder og erfaring på arbejdsmarkedet. Men CV’ets vigtigste rolle er at give arbejdsgiveren et hurtigt billede af, hvem du er, og hvad du kan. Derfor er det en god idé at undgå at skrive en hel roman, men snarere gå efter et så kort, skarpt og præcist CV som muligt. 83 % af virksomhederne mener, at et CV maksimalt bør være 3 sider og hele 43 % foretrækker kun 2 sider (Rekrutteringsanalysen 2016). Så husk på at “less is more”, og hvis noget information ikke er relevant for den pågældende stilling, skal det ud af dit CV.

3. Dit billede ligner et mugshot

Det er en rigtig god idé med et billede på dit CV, men billeder hvor du ligner en straffefange, sidder til en fest med drinks på bordet, har solbriller på, er placeret i en rodet eller forstyrrende baggrund, laver en grimasse eller ser usoigneret ud, er smarte at undgå. Hvad der så definerer et “godt billede” er naturligvis subjektivt, og afhænger af hvilken virksomhed du henvender dig til. Men generelt er det en god idé at smile, se ind i kameraet, vælge neutralt tøj og have en rolig baggrund.

4. Undgå stavefejl

Det er vigtigt, at dit CV ikke er fyldt med stavefejl, også selvom din jobfunktion ikke indebærer, at du skal kunne skrive korrekt. Et korrekt sprog viser, at du har brugt tid på sit CV og har gjort dig umage. Derfor vil vi råde dig til at få din kæreste, ven eller far/mor til at læse dit CV. Hvis der er noget de umiddelbart ikke forstår eller som skærer dem i øjnene, er der en sandsynlighed for, at andre der læser dit CV vil opleve det samme.

5. Lad være med at lyve!

De fleste pynter da på deres CV, tænker du nok? Det har du også ret i, men der er stor forskel på at fremhæve det mest positive på dit CV og så decideret at lyve. En hurtig tur på Google eller de sociale medier vil hurtigt afsløre dig, hvis du har skrevet ting på dit CV, som ikke passer. Det kan være ansættelser, som du ikke har haft, eller uddannelser, som ikke er blevet færdiggjort. Vær derfor ærlig og præcis.

6. Undgå floskler

“Jeg er resultatorienteret, professionel, kreativ, sjov, kan have mange bolde i luften og arbejder selvstændigt”. Postulater som disse kommer nemt til at klinge hult, hvis der ikke gives eksempler på hvorfor eller hvordan. For der er desværre ikke nogen, der bliver overbevist og ruller rundt på gulvet af grin – bare fordi du skriver, at du er sjov. Det er derfor vigtigt og langt mere effektivt, at du viser, at du er det. Så brug udsagnsord i stedet for tillægsord, og forklar hvordan du gør det, du gør og hvilke resultater du har skabt. Det skaber flere billeder hos læseren, og som person og mulig kandidat i jobbet står du skarpere i læserens bevidsthed. 

Har du spørgsmål til indlægget, er du velkommen til at skrive til [email protected]

Del dette indlæg: