• Benedikte Blokkebak
  • CV / Jobsøgning /

Det giver næsten sig selv: I rekrutteringsverdenen ser vi en farlig masse CV’er. De kommer i alle afskygninger og er nærmest ligeså unikke som vores fingeraftryk, både hvad angår indhold og grafisk opsætning. I denne artikel får du – uanset jobsituation, uddannelsesniveau og erfaring – en god håndfuld simple råd til, hvordan du sammensætter et godt CV. 


Jobsøgning og CV-skrivning kan føles en smule ubarmhjertigt udefra. Det tager ikke mange minutter at læse et CV, før rekrutteringskonsulenten eller arbejdsgiveren afgør, om man lander i bunken af relevante ansøgere. Faktisk viser undersøgelser, at det i gennemsnit kun tager ca. to minutter at læse et CV igennem (Rekrutteringsanalysen 2017). CV’et er derfor dit primære salgsmateriale, og kræver meget fokus.

Vejen til jobbet kræver foruden et godt CV også en gennemarbejdet ansøgning og en vellykket jobsamtale, som du har forberedt dig grundigt til. Ansøgningen og jobsamtalen kommer vi ind på senere i denne artikelrække. Her starter vi med at tage fat i nogle gængse faldgruber, som vi oplever mange ansøgere falder i, når det gælder det famøse Curriculum Vitae.

1. Skab overblik

Det første vi ser, når vi modtager dit CV er layoutet, og det er derfor vigtigt, at det er overskueligt. Du skaber overblik og læsevenlighed ved at bruge forskellige skriftstørrelser i overskrifter, underoverskrifter og bullets, og forsøg dig med brede margener.

Er CV’et for teksttungt, bliver det ofte uoverskueligt, og det fungerer derfor bedst at skrive kort og præcist. Undersøgelser viser, at et uoverskueligt layout på CV’et er én af de tre mest sete fejl (Rekrutteringsanalysen 2018).

Der er mange guides til opsætning af CV på nettet, og der findes en række CV-skabeloner online og i Word. Vi anbefaler, at du finder én, der stemmer overens med det udtryk, du gerne vil vise. Husk dit navn (ja, der er nogle der glemmer det!), e-mail, telefonnummer, sidetal og gerne din adresse, alder og sidehoved eller sidefod på CV’et.

2. Omvendt kronologi

En del af overblikket skaber du ved at omvende kronologien på dit CV. Det vil sige, at du opsætter CV’et så din seneste erhvervserfaring og/eller uddannelse står øverst. Er du i job, så vil det mest relevante på dit CV være din nuværende beskæftigelse. Det samme princip gælder også, hvis det seneste du har afsluttet er en uddannelse, og du ikke har relevant erhvervserfaring fra din studietid. Ved at benytte dig af denne model undgår du også at dit job som flaskedreng, barnepige eller hundelufter står øverst på dit CV, hvilket nok er til alles bedste.

3. Profiltekst

Vi anbefaler, at du laver en kort profiltekst i toppen af dit CV. Med få linjer beskriver teksten dig og de kompetencer, der gør dig til en relevant kandidat til stillingen. Med andre ord: tal dig ind i virksomhedens behov. Mange ændrer ikke i deres profiltekst, men det udstråler motivation, hvis teksten er direkte henvendt til arbejdsgiveren og de opgaver, jobbet indebærer. Den tekst vil som regel være det allerførste, vi som recruitere eller arbejdsgiver læser. 

Hvis du bruger CV’et som både ansøgning og CV i ét, f.eks. ved uopfordrede ansøgninger, er det særligt vigtigt at profilbeskrivelsen er tilpasset det job, du søger. Profilteksten er altså dynamisk, og skal ændres i forhold til den konkrete virksomhed. Research på virksomheden er altafgørende, og du kan med fordel tage udgangspunkt i de konkrete arbejdsopgaver nævnt i jobannoncen.

Virksomhedsresearch kan du læse mere om i de kommende artikler om ansøgning og jobsamtale. 

4. Sæt billede på – men et godt ét

Måske tænker du, at det er et råd alle følger, men vi modtager en lang række CV’er uden billede på. Manglende billede er naturligvis ikke i sig selv en årsag til frasortering, men udover at det er rart og praktisk for os at vide, hvordan du ser ud, ja så fungerer billedet som et psykologisk trick. Menneskehjernen husker simpelthen billeder bedre end tekst. Med billedet øger du dine chancer for at være top of mind hos læseren, som måske har 150 andre CV’er i stakken. 

Hvad der definerer et “godt billede” er naturligvis et subjektivt spørgsmål. Det afhænger af hvilken type virksomhed, du henvender dig til, og hvilken type job du søger. Igen er det vigtigt at gøre sin research på den branche og virksomhed, som du søger job i, inden du udvælger dit billede. Tommelfingerreglen er dog at smile, se ind i kameraet, vælge neutralt tøj og have en rolig baggrund.

I tidens løb har vi set CV-billeder i alle afskygninger: nogle, hvor ansøgeren tilsyneladende ikke har tøj på, ligner en straffefange, sidder til en fest med drinks på bordet, har solbriller på, er placeret i et rodet køkken eller anden forstyrrende baggrund, laver en grimasse, en duck-face-selfie eller ser usoigneret ud. I udgangspunktet er det smartest at undgå den type billeder på dit CV.

5. Undgå CPR-nummeret

Vi oplever ofte, at indsendte dokumenter indeholder personfølsomme data som eksempelvis CPR-nummer. Ofte står de på eksamensbeviser og diplomer. Der er ingen grund til at afsløre sådanne personlige detaljer, ligesom du heller ikke behøver at afsløre din religion i CV’et. De nye persondataregler, GDPR, betyder også, at vi ikke må ligge inde med den slags oplysninger. 

6. PDF, ikke Word 

Husk det nu! Send ikke dit CV i Word-format, gem det i stedet i PDF-format. Mange IT-rekrutteringssystemer som fx HR Manager, som vi bruger her hos WolterJohannsen, konverterer alle uploads til PDF-format. Men det er ikke tilfældet, når du sender CV og ansøgning direkte på mail, lægger det på din LinkedIn-profil eller andre medier. Vi (og andre) må ikke længere have dit CV liggende i vores indbakke, så det er altid bedst at bruge det tilgængelige rekrutteringssystem, når det er muligt. 

I Word-format kan alle ændre i dit CV, og du mister så at sige rettighederne til dit CV.  I Word-format risikerer du også, at formateringen bliver ændret, og at det ikke længere ser professionelt ud – det vil jo være ærgerligt, når du har brugt lang tid på, at få det til at stå skarpt.

7. Tilføj erhvervsrelevante aktiviteter og resultater 

Det er en god ide at tilføje anden relevant erfaring på dit CV udover dine erfaringer fra tidligere jobs eller uddannelse. Det kan være kurser, du har deltaget i, frivilligt arbejde, ERFA-grupper eller lignende, som især er relevant, hvis du er nyuddannet uden erfaring. Derudover er skriftlige anbefalinger og eventuelle eksamenspapirer også en god idé at vedhæfte, da de samlet set giver et indtryk af, hvad du er god til og interesserer dig for. Det er dog også vigtigt at pointere, at alle kurser selvfølgelig ikke er lige relevante for det job, som du søger – eksempelvis det to-dages EDB-kursus du tog for 20 år siden. 

Det kan også være relevant at tilføje de resultater, som du har opnået i tidligere jobs eller på studiet. Det kan være flotte salgstal, en god eksamenskarakter, en udfordrende opgave du løste, eller noget helt fjerde. Hovedsagen er at give konkrete eksempler på resultater, som du er stolt af. 

8. Print og gennemlæs dit CV – og bed om andres feedback

Et lille sidste trick som vi kan anbefale er at printe dit CV ud, inden du sender det afsted. Computerskærme er ofte mindre end det fysiske A4-ark, så skriften ser mindre ud på skærmen, end den gør på print. Et fysisk print af CV’et giver dig bedre mulighed for at vurdere overblik og layout, og på den måde forholde dig kritisk til opsætning og indhold. Det gør det også lettere at spotte stave- og trykfejl.

Hav en konstruktiv og kritisk tilgang til det du har skrevet. En god måde at få feedback på, er ved at bede din kæreste, ven eller far/mor om at læse dit CV. Hvis der er noget, de umiddelbart ikke forstår eller som skærer øjnene, er der en sandsynlighed for, at andre der læser dit CV oplever det samme. 


Vi håber, at punkterne har givet dig nogle brugbare retningslinjer og tommelfingerregler, som du kan følge, når du skal skrive dit CV. 

Særligt som ledig og nyuddannet fylder CV’et meget i jobsøgningsprocessen. Her er det vigtigt at pointere, at det konkrete indhold og dine faktiske erfaringer naturligvis er uhyre vigtige faktorer i vurderingen af, om din profil er relevant for virksomheden. Vi oplever sommetider, at CV’et for nogle anses som det eneste vigtige. Vi opfordrer til at se CV’et som en del af en hel ansøgningsproces, der også indebærer at udvise personlig interesse for jobbet og virksomheden ved at ringe eller skrive, lave en målrettet ansøgning, forberede dig grundigt til jobsamtalen og at følge op på din ansøgning. Et godt CV er ikke slutmålet; målet er naturligvis at komme til samtale på baggrund af CV’et og i sidste ende lande jobbet, hvis både du som ansøger og arbejdsgiveren/recruiteren synes, at deres virksomhedskultur, arbejdsopgaver og de personlige og faglige kompetencer matcher. 

Held og lykke med jagten i jobjunglen! 

Notater til jobsøgning til rekruttering og udformning af CV

Har du spørgsmål til indlægget, er du velkommen til at skrive til [email protected].


Del dette indlæg: