• Benedikte Blokkebak
  • Jobsøgning /

Hvorfor er det en god idé at netværke? Virker det overhovedet? Og hvad indebærer det? Dit netværk er vigtigt og kan være med til at skaffe dig et job. Undersøgelser viser, at 58 % af både offentlige og private virksomheder bruger deres netværk, når de skal ansætte en medarbejder (Rekrutteringsanalysen 2019). Men hvordan skal du egentlig gribe netværksarbejdet an? I virkeligheden består dit netværk af alle de mennesker, som du allerede har omkring dig – og her tæller din onkel og barndomsven fra folkeskolen altså også med. Så læs med her, hvis du ønsker råd til, hvordan du skal bruge dit netværk i din jobsøgning.


1. Find ud af hvad du vil

Før at du kan bruge dit netværk, er det vigtigt, at du selv ved, hvor du vil hen i din karriere, og hvad du kan bidrage med.  Hvis du ikke selv ved det, kan du heller ikke fortælle andre om det. Jo skarpere en profil du har, desto lettere kan du og dit netværk kommunikere, hvor du gerne vil hen. Spørg derfor dig selv, hvilke kompetencer du har, og hvordan dit drømmejob ser ud, hvilke ansvarsområder og hovedopgaver du ønsker at varetage og bidrage til, og hvad der motiverer dig.

2. Dan dig et overblik

Mange stillinger bliver besat på baggrund af personlige introduktioner og anbefalinger, og derfor er det også vigtigt, at du gør dig klart, hvem du egentlig kender – også fra tidligere. Gør dig derfor klart hvad du søger, hvor du kan finde det, og hvem du kender der kan hjælpe dig. Der er flere forskellige kortlægningsmetoder til at få overblik over ens netværk. Sociale netværk som for eksempel Facebook, LinkedIn eller lignende er gode kanaler til at systematisere og kortlægge sit netværk med.

3. Aftal et kaffemøde

For at du kan få noget ud af dit netværk, skal du tage kontakt til dem. Lige meget hvor stort netværket er, så sker der ikke noget, før du selv tager kontakt. Der kan være mange måder at kontakte dit netværk på. Du kan enten give vedkommende, som du gerne vil i kontakt med et kald, sende en mail, linke på LinkedIn, vise dit ansigt på Facebook eller måske lave et klassisk kaffemøde. Hos WolterJohannsen kan vi i høj grad anbefale et kaffemøde, da det er uformelt, men samtidig er en god måde at se hinanden an på. Vær opmærksom på, at kaffemødet ikke er en jobsamtale. Spørg interesseret ind til, hvad der rør sig i deres virksomhed, branche og hvilke udfordringer de står over for. Husk at stille hv-spørgsmål – det åbner samtalen, og viser din interesse.

4. Kontakt dit netværks netværk

Hvis der ikke er de rette personer i dit netværk, må du i gang med at udbygge det. Du kan eventuelt sigte mod, at du går fra hvert netværksmøde med tips om nye potentielle netværkspersoner. På denne måde får du udvidet dit netværk og holder gang i en proces, hvor flere og flere bliver dine øjne og ører i markedet. Du kan også tilmelde dig en allerede etableret netværksgruppe eller gå til en konference, så du får mulighed for at formidle dine kompetencer i nye sammenhænge.  

5. Hold dit netværk ved lige

Når du en dag lander et job, så tænker du måske, at du ikke behøver at netværke mere? Men der tager du fejl. Det er nemlig stadig vigtigt, at du holder dit netværk ved lige. Måske får du selv brug for et godt råd fra netværket en dag eller får lyst til et jobskifte? Under alle omstændigheder er det vigtigt at følge op på møder og mailudvekslinger og lade relationer vide, hvad der sker af nyt. Knyt forbindelser på LinkedIn og “like” de aktiviteter, som du synes godt om.  


Vi håber, at du kunne bruge vores guide til at få et større indblik i, hvordan du kan bruge dit netværk i din jobsøgning. Hos WolterJohannsen er vi en del af et stort netværk, der tæller forskellige brancher og virksomheder, og det kan måske være i dette netværk, at din kommende arbejdsplads findes. Du kan oprette en kandidatprofil i vores CV-database, hvis du er jobsøgende eller leder efter nye udfordringer. Du hører fra os, hvis vi ser nogle muligheder for dig i vores netværk.

God fornøjelse med at netværke!

Har du spørgsmål til indlægget, er du velkommen til at skrive til [email protected]

Del dette indlæg: